torsdag 2 september 2010

PETsäkert

Onsdag 1/9:
Okej, det var förutsägbart och kräver förmodligen ingen Civ.Ing examen för att inse det (kanske skulle det ha hjälp att inte ha en). PET flaskor smälter när man häller kokande saft i dem!

Undertecknad hade planerat allt i minsta detalj; Aroniabären var plockade, infrysta och upptinade igen för bästa smak, socker fanns tillgängligt, Atamon var inköpt, och så även en saftsilduk premiärdagen till ära. Saftkokningen gick strålande, saften blev härligt rubinröd och jag lyckades att varken koka över saften eller vippa ut den vid silningen. Så återstod nu bara slutmomentet, att hälla upp saften på de glasflaskor som med all säkerhet skulle finnas i den inre glasåtervinningsbehållaren - NOT! Idog som man är hade man bara några dagar tidigare slängt allt returglas i den stora igloon ämnad för just detta. För att rädda situationen letades med stor möda en PET-flaska fram. Upphällningen gick perfekt trots visst vingel med tvåhandsgrepp om grytan och enbart tankekraft för att hålla tratten på plats i flasken och samtidigt undvika att flaskan vippade. Jag lyckades hälla upp saft ända till brädden och skulle belåtet skruva på korken då jag till min förvåning uppmärksammade att korken inte längre passad på flaskan och att den läckra saften började sippra ut på de mest oväntade ställen!

En aning panik spred sig i Hr Nilssons annars så lugna lekamen. Noterbart är att endast en flaska hade hittas vid tidigare sökning och den stod nu inte längre att känna igen. En ilrusning till en sista utpost gjorde att ännu en PET flaska återfanns, denna gång av något tjockare slag. Genom att snabbt återföra saften ur den läckade tingesten till saftgrytan och sedan med hjälp av rinnande kallvatten kyla den ännu oskadade flaskan lyckades undertecknad att fylla även denna behållare till sagda brädd. Denna gång höll flaskan formen och fick sedan stå och svalna i kallvatten. Resultatet: En underbart god aroniasaft som uppskattades av både barn och vuxen (som vanligt när undertecknad drar in något från naturen möttes det av stor skepsis från den äkta hälften som knappt vågade prova den delikata drycken än mindre ge den ett betyg högre än G).

2 kommentarer:

  1. Du kan få ett PET-flaske säkert recept på supergod svartvinbärsjuice ist om du vill ;) För att undvika framtida olyckor menar jag ! hihi. /Jennie (gyster till din äkta hälft alltså)

    SvaraRadera
  2. förtal, igen! Vill bara få fört till protokollet att jag drack en hel halv klunk!

    SvaraRadera